Home » » Ούτε Ιερό Ούτε Όσιο... Ανεμογεννήτριες και στις Διονυσάδες

Ούτε Ιερό Ούτε Όσιο... Ανεμογεννήτριες και στις Διονυσάδες


.

Ούτε Ιερό ούτε Όσιο δεν φαίνεται να έχουν όλοι εκείνοι οι φωστήρες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ, θέλουν να εγκαταστήσουν, όχι μία και δύο αλλά 17 (!) συνολικά ανεμογεννήτριες σε δύο από τις Διονυσάδες. Όπως είχαμε πληροφορηθεί στην ημερίδα για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που έγινε την περασμένη βδομάδα με την πρωτοβουλία του Δήμου Σητείας, έγινε γνωστό ότι στην περιοχή των Διονυσάδων έχει αποφασιστεί εγκατάσταση λειτουργίας ανεμογεννητριών.


Κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση στ' αυτιά όλων εμάς των αδαών, οι οποίοι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους ειδικά όταν εκείνες είναι χαρακτηρισμένες NATURA δεν επιτρέπεται καμιά παρέμβαση. Μάλιστα στο νου μας φέραμε την προσπάθεια που είχε καταβάλει κάποτε δημοτική αρχή της Σητείας υπό τον κ. Κουρουπάκη για τουριστική αξιοποίηση των δύο νησιών, η οποία όμως προσπάθεια προσέκρουσε στο νομικό πλαίσιο της περιοχής. Σήμερα μαθαίνουμε ότι με απόφαση διυπουργικής επιτροπής είναι δυνατή η άρση των εμποδίων αφού είναι για την παραγωγή ενέργιας μέσα από ΑΠΕ.

Μη μπορώντας να πιστέψουμε στην είδηση κοιτάξαμε στον Γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ και με λύπη διαπιστώσαμε την αλήθεια για το σχεδιαζόμενο έγκλημα. http://www.rae.gr/geo/ Από την πρόχειρη αυτή μελέτη είδαμε ότι σχεδιάζονται 6 ανεμογεννήτριες για το νησί Γιανυσάδα και... (αν είναι δυνατόν) 11 ανεμογεννητριών για το νησί Διονυσάδα. Πάλυ καλά που δεν έβαλαν και στην Παξιμάδα που ζει το Βαρβάκι, μάλλον δεν τους το επέτρεπε η γεωγραφία.

Πριν πούμε οτιδήποτε να κάνουμε μια μικρή ιστορική αναφορά στα δύο αυτά νησιά. Σύμπλεγμα νήσων στα βόρεια του κόλπου της Σητείας στα ΒΔ του Κάβο Σίδερου. Απέχει περίπου 10 μίλια από την πόλη της Σητείας και αποτελείται από τέσσερεις ακατοίκητες και βραχώδεις νησίδες: την Γιαννισάδα, Δραγονάρα, Παξιμάδα και ένα μικρό βράχο το Παξιμαδάκι.

Ο Διόδωρος αναφέρει (Ε' 75, 5) πως η Κρητική παράδοση θέλει τις Διονυσάδες τόπο λατρείας του Διονύσου. Σήμερα στη Δραγονάρα φαίνονται ίχνη αρχαίας κατοικήσης και έχουν βρεθεί επιτύμβιες πλάκες των πρώτων Χριστιανικών χρόνων. Οπωσδήποτε τα νησιά θα ήταν στην κατοχή των Ιτανίων. Στην Δραγονάδα υπάρχει σπήλαιο γνωστό σαν «Δραγονάδας σπήλιος». Στο ίδιο νησί, που είναι το μόνο με βλάστηση, ο Δήμος Σητείας είχε σκεφθεί να δημιουργήσει εκτροφείο θηραμάτων ή τουριστικούς ξενώνες.

Στην Παξιμάδα και το Παξιμαδάκι ζει ένα σπάνιο είδος γερακιού γνωστό σαν μαύρος πετρίτης ή βαρβάκι του οποίου το επιστημονικό όνομα είναι γεράκι της Ελεονόρας (Falco Eleonora). Τα ζεύγη των γερακιών έχουν γίνει αντικείμενο ερευνών χρόνια τώρα από ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι επισημαίνουν την ανάγκη της διατήρησης του είδους και της προστασίας τους κατά τους μήνες της επώασης από διάφορους περίεργους ψαράδες ή κυνηγούς οι οποίοι αθέλητα γίνονται πρόξενοι καταστροφών στους οικισμούς των πουλιών. Η προστασία των γερακιών αυτών έχει γίνει και με νομοθετικά μέτρα.

Πάμε τώρα να δούμε όλοι αυτοί οι φωστήρες, οι οποίοι λειτουργούν και με πολιτική κάληψη, κι αν προσπαθήσουν να κάνουν αυτό το έργο οι ευθύνες των πολιτικών μας θα είναι όχι απλά τεράστιες αλλά ό,τι χειρότερο. Πριν προχωρήσουμε να πούμε ότι το sitiapress.gr είναι θετικό στην ανάπτυξη ΑΠΕ στην περιοχή μας, αφού μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής μέσα από μορφές ενέργειας που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και προσφέρουν και κάποιο κέρδος σε ανθώπους που έχουν εγκαταλελειμμένες γεωργικές εκτάσεις που δεν προσφέρονται για άλλη αξιοποίηση. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι την άκρατη εκμετάλλευσή κάθε σημείου γης απέχει παρασάγγες.

Η περιοχή των Διονυσάδων είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πέρασμα γερακιών Falco Eleonora, το γνωστό ως Βαρβάκι, στον Κόσμο πράγμα που κάνει τα νησιά μοναδικά, δεύτερον αποτελεί περιοχή φυσικού κάλους, αν και αναξιοποίητη, κάτι άλλο δε που λίγοι γνωρίζουν στη Σητεία αλλά και οι "φερόμενοι" Οικολόγοι Πανελλαδικά, είναι ότι το 1984, όταν εμφανίστηκε στην Κρήτη μια ασθένεια που έπληττε τον Κρητικό Λαγό, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σητείας, αιχμαλώτισε Λαγούς από την ενδοχώρα και τους απελευθέρωσε στα νησιά, ώστε αν ποτέ εξαφανιστεί το είδος να διατηρηθεί στην απομονωμένη αυτή περιοχή το είδος. Σήμερα ο Κυνηγετικός Σύλλογος καταβάλει τεράστια προσπάθεια για την αποφυγή της λαθροθηρίας στα νησιά. Κανείς όμως δε φαίνεται να συγκινείται από την προσπάθεια αυτή της οικολογικής ευαισθητοποίησης αλλά θυσιάζονται όλα στο βωμό του κέρδους.

Αντί το κράτος να προσπαθήσει να σώσει αυτό το μοναδικό για τη φύση και την ιστορία μνημείο και να το αναδείξει, προσπαθεί με τρόπους που συμβάλουν στην υποβάθμιση και καταστροφή του να φέρει μια υποτιθέμενη ανάπτυξη. Ο νόμος της κ. Μπιρμπίλη (που εγκόπτονταν για την οικολογία, όπως έλεγε ο τότε πρωθυπουργός) σύμφωνα και με καταγγελία που έκανε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Κώστας Μαμουλάκης, επιτρέπετε μέχρι και καταπάτηση ιδιωτικής γης για την ανάπτυξη ΑΠΕ. Έτσι η ΡΑΕ αποφάσισε να αδειοδοτήσει ακόμα και σε περιοχή NATURA ακόμα και σε περιοχή με οικολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Τα δε άλλα ήταν περίσσος ο Δήμος Σητείας όταν επιχείρηση την ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ελπίζουμε αν ξεκινήσει μια τέτοια επένδυση ο Δήμος και οι άλλοι φορείς να έχουν το σθένος να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για ακύρωση της κατάπτυστης απόφασης αλλά και οι δικαστές να προστατεύσουν αυτή την τόσο σημαντική περιοχή.

Πηγή:sitia press.gr
Share this article :

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. kouzoulo - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger